Rätt glas till rätt vin

När det gäller vin handlar mycket om doften, så måste det få komma till sin rätt i ett ändamålsenligt glas. Det spelar alltså en hel del roll vad för slags glas du väljer att dricka ditt vin ur!

Generellt sett klarar man sig bra med olika glas för rödvin, vitt vin och champagne /mousserande vin.

Systembolaget ger följande fyra tips som är en bra grund att utgå ifrån oavsett vilket glas du tänker köpa – satsa på:

Tunt, ofärgat glas.
Rejäl kupa – doften behöver utrymme.
Lagom lång stjälk – stjälken är glasets handtag. Då värms inte vinet upp av handen. Ofta doftar händerna dessutom tvål, så ju längre bort från näsan, desto bättre.
Stadig fot – den som vält ett fullt glas vet hur mycket vin som ryms.

Rödvinsglas

Rödvisnglas kommer i flera olika storlekar. Det som är att föredra är ett större glas som har en bred öppning. Det gör att vinet får bra med syre och kan då utveckla smaken fullt ut. Dock bör glaset även vara tulpanformat så att mynningen smalnar av, så att dofterna stannar kvar. 

Vinprovarglas

Ett allt vanligare glas är det som kallas för vinprovarglaset. Det är ett glas med en smalare öppning som gör det enklare att rotera vinet och på så sätt känna dess dofter. Ofta är det tunnare glas i det och det brukar även ha en längre stjälk än vanliga rödvinsglas.

Vitvinsglas

Ett vitvinsglas har ofta typsamma form som rödvinsglaset men är oftast mindre. Det beror på att vitt vin ska drickas svalt och är det för mycket vin i ett stort glas så hinner det bli varmt. Glaset passar även till rosé som även det ska drickas svalt.

Champagneglas

När det gäller champagneglas så är det i stort sett den så kallade flöjt-modellen som gäller. Det är då långa smala glas där gott om bubblor får plats

För längre sedan fanns det en vid coupemodell, men det glaset passar bättre till bål eller drinkar, eller om man ska bygga pyramider där alla glasen fylls på ovanifrån med champagne. 

9 Apr 2020