Skillnaden mellan rött och vitt vin

Det är inte bara färgen som skiljer rött från vitt vin. Det är även andra saker.

En del tycker bäst om rött vin medan andra föredrar vitt. Hur och vad man väljer att dricka beror dels på vana men också vad man tycker bäst om. Förr sas det att vitt vin ska man ha till fisk, skaldjur med mera och rött till kötträtter. Det är idag inte ett måste, utan det går att dricka vad man vill. Sedan finns det så klart klassiska matchningar som attt kombinera lite kraftigare röda viner med kötträtter av nöt, lamm och vilt. 

Vad skiljer sig mellan rött och vitt vin förutom färgen

Röda viner får sin färg genom en längre skalkontakt i samband med jäsningen. Vitt vin görs som regel med ingen eller väldigt lite skalkontakt även om det blivit allt vanligare att även vita viner fått en kortare eller längre tids ”maceration” med skalen. Det är också i skalen som ”tanninerna” sitter. Det är de som gör att röda viner kan vara mer eller mindre sträva och därför är det sällan som vita viner har någon som helst strävhet.

 

 

23 aug 2019