Laga mat med vin

Att ha vin i maten är något som passar perfekt. Dock gäller det att ha rätt sorts vin till rätt sorts mat. Det står ofta i receptet vad som passar bra och inte. Du kan även fråga på Systembolaget.

En rätt med vin i är klassiska boeuf-bourguignon. 

Boeuf Bourguignon gör du enkelt:

Bryn 800 g högrev eller annat nötkött. Salta och peppra. Lägg över i en mysig gryta.
Skär en morot, 1 stor och 2 viktlökar i skivor och fräs på i stekpanna och rör i 2 msk tomatpuré och pudra över en matsked mjöl.
Häll snabbt på 3 dl rödvin, se till att det inte klumpar sig och krydda med lite timjan och ett lagerblad.
Koka upp allt i pannan under omrörning. Slå därefter över allt i köttgrytan.
Tillsätt en halv buljongtärning och låt allt småputtra en halvtimme, tills köttet är mört.
Skala under tiden 8 steklökar smålökar och skär 150 g skivad bacon i strimlor och stek allt i pannan.
Lägg i 200 g små champinjoner och låt allt puttra några minuter tillsammans med köttet i grytan.

Vad ska man dricka till en klassisk Boeuf Bourguignon om inte ett vin från Bourgogne i östra Frankrike. Ofta innehåller flaskan druvan Gamay. Perfekt matchning!

25 Sep 2019